Een taal zonder karakters-Facetten van Nederlandse taalverwerving door Chinezen

€ 6,95
incl. btw, excl. levering
Op voorraad
Levertijd: 1 dag(en)

Beschrijving

Wim Westerman
ISBN: 978-90-5299-021-7
Chinees Leermiddelen Project
67 pag. paperback 17 x 24 cm 1991

Sterk verspreid over het hele land leven er meer dan 55.000 Chinezen in Nederland. Ze zijn afkomstig uit China, Hong Kong, Taiwan, Vietnam en Singapore. Maar ook uit Maleisië, Indonesië en Suriname. Een deel van hen, voornamelijk uit de vroegere Nederlandse kolonieën, beheerst het Nederlands uitstekend. Voor anderen is het leren van de Nederlandse taal een tijdberovend en moeizaam proces.

Veel Chinezen in Nederland leren momenteel deze, voor hen nieuwe taal. Kinderen doen dat vaak op school, soms spelenderwijs. Ouderen hebben hiermee vaak veel meer moeite. Dat geldt ook voor de leerkrachten en vrijwillegers, die hen in dit leerproces begeleiden. Door het ontbreken van inzicht in het karakter van de Chinese taalgroep, is het moeilijk om de cursisten optimaal te begeleiden. De Chinese taalgroep wijkt dan ook sterk af van het Nederlands. 'Chinees' is een verzamelnaam voor een grote groep talen en dialecten.

Deze brochure is bedoeld voor leerkrachtyen en begeleiders van kinderen en volwassenen. Met het samenstellen ervan is bestaande informatie gebundeld en aangevuld. Er wordt ingegaan op het karakter van de Chinese taal, de relatie met het Nederlands en de typische problemen waarmee Chinees-sprekenden en hun begeleiders te maken krijgen. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de Kantonees-sprekenden; de grootste groep in Nederland. Het materiaal is ook bruikbaar voor sprekers van andere Chinese talen. Een uitgebreid overzicht van leermiddelen, literatuur en adressen helpt geïnteresseerde lezer verder op weg.